Obecnie konsumenci zwracają coraz większą uwagę na bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Dlatego też, jeżeli Państwa przedsiębiorstwo należy do łańcucha żywnościowego, to warto wdrożyć rygorystyczne normy w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności zapisane w międzynarodowym standardzie ISO 22000. Ponadto normy zapisane w systemie ISO 22000 są powiązane z systemem HACCP. Obie normy mają one swoje zastosowanie we wszystkich firmach należących do łańcucha żywnościowego, począwszy od „pola” a kończąc na „talerzu”. Implementacja norm ISO 22000, HACCP to wyraźny sygnał dla Państwa kontrahentów i klientów, iż zależy wam na przestrzeganiu wysokich norm jakości i bezpieczeństwa żywności. Dzięki ich wdrożeniu, nie będą Państwo również narażeni na sankcje w przypadku kontroli sanitarnej.
Wymagania ISO 22000 mają zastosowane w firmach należących do łańcucha żywnościowego począwszy od „pola” a kończąc na „talerzu, w tym m.in.:
1Producenci żywności i opakowań, pasz, dodatków do żywności
2Firmy cateringowe, sieci handlowe sektora żywności
3Firmy zajmujące się magazynowaniem, transportem i dystrybucją